Composities over Stabat Mater op 11 oktober in de Doopsgezinde kerk

Op woensdag 11 oktober organiseren twee Middelburgse kerkelijke gemeenten t.w. de Koorkerkgemeente en de Doopsgezinde gemeente samen een muziekavond rond het Stabat Mater. Op de tekst van dit beroemde middeleeuws -Latijnse gedicht zijn veel composities gemaakt. Een aantal daarvan, waaronder het geliefde Stabat Mater van Pergolesi zal uitgevoerd worden door sopraan Esther Kronenburg, countertenor Peter van Wolferen en organist Cees-Willem van Vliet. De avond begint om 20 uur. Naast leden en vrienden van de beide kerkelijke gemeenten zijn andere belangstellenden hartelijk welkom. De toegang is vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Het Stabat Mater is gebaseerd op het bijbelverhaal over de treurende Maria, staande onder het kruis waaraan haar zoon Jezus hangt. De tekst van het gedicht spreekt zeer tot de verbeelding en is door veel componisten op muziek gezet. Op 11 oktober klinkt het Stabat Mater in composities van Pergolesi, Tartini en Vivaldi en in twee anonieme versies uit de 16e eeuw in volkstaal (Italiaans en Spaans). Het Amar a Dios per Dios van de 17e eeuwse componist Domenico Mazzocchi en Cruxifixus van Vivaldi complementeren het programma. De musici zullen ook iets vertellen over de muziek en de achtergronden van het Stabat Mater.

De uitvoerenden
De vocalisten Esther Kronenburg en Peter van Wolferen specialiseerden zich tijdens hun studie aan het conservatorium te Tilburg in het vertolken van Oude Muziek
Zij zijn betrokken geweest bij diverse concerten en festivals in binnen-en buitenland.
Organist en dirigent
Cees- Willem van Vliet behaalde met grootste onderscheiding zijn masterexamen orgel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij is werkzaam als cantor-organist in Amersfoort en als concertgever. Hij heeft een voorliefde voor het uitvoeren van oude muziek in de originele context. Zo reconstrueerde hij met succes een Noord-Duitse orgelvesper uit de vroege 17e eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *