Overdenking

Het nut van wachten
Marijn Vermet

Wachten op de taxi, wachten in de rij van de supermarkt, wachten bij de arts. Soms is wachten aangenaam, vaak is wachten vervelend, en soms ook zenuwslopend. Zeker als we wachten op de uitslag van een spannend medisch onderzoek of een examen.

Voor jongere generaties lijkt wachten ook steeds moeilijker te worden.

De theoloog W.H. Vanstone beschrijft in zijn boekje “The Stature of Waiting” dat in de wereld van vandaag “actief zijn” de norm is. Het is voor jongeren belangrijk om een volle agenda en veel vrienden te hebben, op middelbare leeftijd is dat niet heel anders en ook veel ouderen koesteren het ideaal om tot het einde een zeer actief leven te leven.

Nu is het voor een mens gezond om te blijven bewegen. Maar stelt iemand zich nog wel de vraag welk nut al onze activiteiten hebben en welk doel ze dienen?

Dit gebeurt veel te weinig volgens Vanstone. Te vaak koesteren we een ideaal

en actief beeld van onszelf, zonder dat we het effect van al onze activiteiten kritisch evalueren.

Vanstone neemt het in zijn boekje op voor het nut van wachten. God, wiens beelddrager wij zijn, is geen God van actie alleen. In Jezus geeft hij zich over aan de wereld. Hij wordt mens en maakt zich afhankelijk van onze wereld. Hij wacht tot wij zijn Liefdeskracht leren ontvangen.

Met deze prachtige beeldspraak maakt Vanstone zich sterk voor de ontvangende kant van menszijn. Omdat er mensen zijn die kunnen ontvangen is er zin en betekenis in deze wereld en kunnen er verbanden worden gelegd. Vanstone neemt het op voor de wachtende en ontvangende mens. Durf te wachten, durf te ontvangen…..

Durf dus te wachten en te ontvangen deze Advent, want langs die weg belooft het kerst te worden.


Marijn Vermet is predikant van de Doopsgezinde gemeente te Aardenburg