Van Eyck en het Lam Gods opnieuw onder de aandacht

Van Eyck en het Lam Gods op donderdag 8 oktober!

Heel veel wordt nu afgeblazen vanwege Corona…. Deze avond gaat wel door: met een kleine groep mensen op anderhalve meter afstand, in een grote ruimte, eventueel mondkapje op, geen interactie, en kijken naar mooie beelden.

Wat dit voorjaar de grootste Van Eyck-tentoonstelling in Gent had moeten worden, is helaas door de Coronacrisis in het water gevallen. Velen hebben de tentoonstelling niet kunnen bezoeken. Daarom wordt de lezing, die afgelopen januari, toen ter voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling, gehouden werd, nog een keer herhaald.

Wat ‘de Nachtwacht’ is voor Nederland, is het schilderij ‘Het Lam Gods’ voor België.  Wellicht is dit het meest invloedrijke schilderij ooit gemaakt en het is ook nog eens het meest gestolen kunstwerk aller tijden!

Gemaakt door Jan van Eyck in 1432 voor een kapel in de St. Baafskerk te Gent. Het bijzondere is dat men dit schilderij sinds 2012 aan het restaureren is en dat de restauratie zijn voltooiing nadert. België heeft het jaar 2020 uitgeroepen tot Jan van Eyckjaar en in Gent was er dus een grote expositie georganiseerd, die helaas maar een paar weken open geweest is.

Op donderdag 8 oktober 2020 geeft Leuny de Kam een avond over deze grote kunstenaar. Zij heeft zich al jaren verdiept in kunst en nu in het bijzonder in de achtergronden van Jan van Eyck en dit schilderij. Zij zegt: ‘Een kunstwerk gaat pas voor je leven als je het verhaal er achter kent. Wat heeft de kunstenaar ermee willen zeggen? In welke tijd is het gemaakt?’ Met veel foto’s en beelden wordt het een avond om van te genieten.

Op zondagmorgen is het (rekening houdend met de strenge, pas aangescherpte regels) toegestaan om in de Doopsgezinde Kerk 30 mensen te ontvangen, met anderhalve meter afstand. Deze avond is dan ook toegankelijk voor maximaal 30 personen. Reservering is dus noodzakelijk. De toegang is € 5, leden en vrienden van de kerk gratis. Alle preventieve maatregelen worden gerespecteerd (handen ontsmetten bij binnenkomst en vertrek, eventueel mondkapje dragen, geen heen en weer geloop, anderhalve meter afstand), en er zal om die reden dan ook geen koffie of thee worden geschonken. De verwarming wordt net voor het begin van de lezing uitgezet, om luchtcirculatie te vermijden. Het zal dus aan het eind van de avond wat kouder worden in de kerk, hou hier dus rekening mee met uw kledingkeuze!

Van harte welkom op donderdag 8 oktober 2020 om 19.30 uur in de Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg.

Reservering: leunydekam@zeelandnet.nl of 06-15622635.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *