
De creativiteit rond het werk van de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh lijkt onuitputtelijk. Zijn schilderijen zijn te zien in musea over de hele wereld. In Nederland vooral in het Van Goghmuseum te Amsterdam en het Kröller-Müller Museum op de Veluwe.
Wat niet te zien is, zelfs nooit, zijn de vier enige overgebleven schetsboekjes die Vincent bij zich droeg om snel even wat te tekenen of te schetsen. Ze zijn er te kwetsbaar voor en liggen in de kluis van het Van Goghmuseum. In samenwerking met dit museum zijn deze schetsboekjes nu op een bijzondere manier nagemaakt. Vier schetsboekjes, drie cahiers, enkele losse schetsen en een prachtige catalogus met uitleg. Dit alles kan opgeborgen worden in een mooie kubus van walnotenhout.
Een pronkstuk, maar natuurlijk veel te duur voor de gewone burger om te kopen. Maar gedurende drie weken is deze kubus met de schetsboekjes aanwezig in boekhandel De Drukkery te Middelburg en op vraag te bekijken. Prachtig gemaakt materiaal, handmatig, zodat het originele boekje met het gerafelde lint ook bij de kopie een gerafeld lint heeft. Op zondagmorgen 17 februari wordt deze kubus uitgeleend aan de Doopsgezinde Kerk.
Die zondagmorgen zal er in plaats van een gewone kerkdienst een bijzondere viering zijn. Dominee Leuny de Kam heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het leven en werk van Vincent van Gogh. Zij zal door middel van een monoloog iets van de inspiratie van de schilder overbrengen. De schetsboekjes spelen daar natuurlijk een belangrijke rol bij. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Er wordt wel een collecte gehouden. Zondag 17 februari 2019 van 10-11 uur, aansluitend koffie/thee met een nabespreking. Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg.