5 t/m 7 nov: weekend en kerkdienst rond Sweelinck

Ds. Leuny de Kam leidt op zondag 7 november om 10 uur de Sweelinckdienst in onze Doopsgezinde kerk. Zij zal ingaan op de religieuze aspecten in de muziek van Sweelinck en diens plaats in de godsdienstige veelkleurigheid van Amsterdam eind 16e, begin 17e eeuw. Hing hij ‘de nieuwe leer’ aan of bleef hij katholiek? Het vocaal ensemble o.l.v. Aleida Post zingt in deze dienst een aantal psalmen van Sweelinck, die 400 jaar geleden overleed. Met deze dienst wordt het Sweelinck-weekend afgesloten, dat op vrijdag 5 november om 20 uur begint met een openingsconcert.

Cultureel klimaat
In dat openingsconcert in de St. Augustinuskerk aan de Zuidsingel te Middelburg wordt de muziek afgewissel met teksten en beelden van Marjolijn van Leeuwen over het culturele klimaat in Amsterdam, waar Sweelinck leefde en werkte. Orgel- en koorwerken van Sweelinck worden uitgevoerd door resp. André Poortvliet en een vocaal ensemble o.l.v. Aleida Post.

Op zaterdag 6 november start om 11 uur een stadswandeling onder leiding van Marjolijn van Leeuwen. De tocht voert langs monumenten en andere historische punten, die Sweelinck ook aangedaan kan hebben tijdens zijn bezoek aan Middelburg in 1603. Sweelinck was namelijk een expert op het gebied van de orgelbouw en hem was gevraagd om een oordeel te geven over het instrument in de toenmalige Nieuwe Kerk. Als afsluiting van de stadswandeling speelt André Poortvliet om 12.15 uur als lunchconcert klavecimbelmuziek van Sweelinck in de Engelse kerk.

Masterclass
Orgelstudenten en amateur-organisten die de muziek van Sweelinck beter en met meer inzicht willen spelen, kunnen zich opgeven voor een masterclass van Léon Berben ‘s middag op het orgel van de St. Augustinuskerk.
Berben is specialist in de uitvoering van oude muziek en legde in het afgelopen jaar de klavierwerken van Sweelinck integraal op de cd vast.
De masterclass begint om 13.30 uur en is ook toegankelijk voor luisteraars. Léon Berben zal ook iets vertellen over de uitvoering van orgelmuziek van Sweelinck en vragen uit het publiek beantwoorden.
Om 19.30 uur sluit Léon Berben deze Sweelinckdag af met een orgelconcert in de St. Augustinuskerk. Hij speelt naast werken van Sweelinck composities van diens leerlingen Scheidemann, Scheidt en Schildt.

De organisatoren – Stichting de Rijckere-orgel 1776 en afdeling Zeeland van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici ( KVOK) – hopen op deze manier naast organisten en andere muziekliefhebbers mensen te bereiken met interesse voor de kunst en cultuur van de Gouden Eeuw, de tijd waarin Sweelinck lee

Meer informatie
Op de site van de Stichting de Rijckere-orgel 1776 www.derijckereorgel.nl is een volledig programma van het weekend te vinden inclusief de toegangsprijzen. Via deze site kan men zich ook opgeven voor de masterclass o.l.v. Léon Berben en kaarten reserveren voor de concerten.
Stichting de Rijckere-orgel spant zich in om het monumentale de Rijckere-orgel uit Beek aan te kopen en te laten restaureren en plaatsen in de St. Augustinuskerk.
De afdeling Zeeland van de KVOK organiseert voor haar leden orgelexcursies en cursusmiddagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *