Aanstaande zondag kerkdienst met ds. Tom Rijken. Thema: “Loslaten”

Aanstaande zondag, 17 oktober om 10 uur, is ds.Tom Rijken onze gastvoorganger. Tom Rijken is bij ons, maar ook op Walcheren geen onbekende: Tien jaar lang was hij predikant van onze gemeente.
Het thema van zijn overdenking is “Loslaten om te groeien: wat houd(t) je vast ?”
Daarbij zal ook het gedicht “Kinderen“ uit “de Profeet” van Kahlil Gibran gelezen worden.
Na de overdenking is er gelegenheid om te reageren op het thema, waarbij we ons de vraag kunnen stellen “Wat nemen wij als belangrijkste dingen mee in onze rugzak ?”
Van harte welkom.

Donderdag 18 november om 19.30 uur Troost-avond met Poëzie en harpmuziek

Donderdag 18 november om 19.30 uur Troost-avond met Poëzie en harpmuziek

November is de maand van het herinneren van hen die ons ontvallen zijn. De natuur geeft hierin het voorbeeld door haar bladeren te laten vallen. Daarom wordt er op donderdag 18 november een avond georganiseerd met teksten en poëzie rond verlies, rouw en gemis. De teksten en gedichten worden ondersteund door harpmuziek gespeeld door Anna Loosveld. Zomaar een mooie avond om in deze tijd bij elkaar te zijn.

De regels van anderhalve meter en mondkapjes worden strikt gehanteerd. Aanmelding is noodzakelijk. Maar ondanks deze regels en de nodige voorzichtigheid is deze troost-avond gelukkig wel mogelijk. De kerk is groot genoeg om afstand te houden.

Iedereen is van harte welkom.

Aanmelding bij kerkenraad@dgwalcheren.nl of 06-15622635.

Donderdag 18 november om 19.30 uur in de Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg.

Zondag 21 november 2021 Gedachtenisdienst om 10 uur

Dit jaar hebben we veel namen uit de gemeente om te gedenken tijdens de Gedachtenisdienst. Het valt ons zwaar. Onze vier zangers bereiden mooie, troostende liederen voor, samen met Bert Geleijnse, de organist. De voorganger is onze eigen predikant, ds. Leuny de Kam


Bij het noemen van de namen van leden en vrienden uit de gemeente steken we een kaars aan.


 • Een tekst van Marc Chagall zal klinken:
  Van mij alleen het land dat in mijn ziel ligt uitgestrekt
 • ik kom er zonder paspoort binnen
 • als in mijn eigen huis
 • het ziet mijn droefenis en mijn eenzaamheid
 • het wiegt me in slaap
 • en bedekt me met een steen die geurt
 • Tuinen bloeien binnenin mij
 • mijn bloemen zijn bedenksels
 • de straten zijn van mij
 • maar huizen staan er niet
 • die zijn al van mijn kindsheid af verwoest
 • en wie erin woonden zwerven door de lucht
 • op zoek naar enig onderkomen:
 • ze wonen in mijn ziel
  Dat is waarom ik glimlach
  als mijn zon maar even schijnt
 • Of ik schrei als lichte regen
 • in de nacht
  • M. Chagall
Zondag 14 november Gespreksdienst om 10 uur

Zondag 14 november Gespreksdienst om 10 uur

Op de 2e zondag van de maand geeft één van de leden/vrienden een inleiding met aansluitend een gesprek hierover.

Zondag geeft Piet de Bruin de inleiding. Precies 28 jaar geleden sprak hij zijn belijdenis uit, toen hij lid werd van onze Doopsgezinde Gemeente. Hij stelt zondag de vraag of de woorden die hij toen uitspraak ook vandaag nog voor hem gelden.

Ook nu de maatregelen strenger zijn kunnen we dit toch door laten gaan. Er is altijd maar een kleine groep aanwezig en de anderhalve meter afstand zal strikt worden gehanteerd. Ook het mondkapje bij binnenkomen en vertrek is noodzakelijk.

Van harte welkom!

Kerkdienst rond J.P. Sweelinck

MIDDELBURG – Ds Leuny de Kam leidt zondag 7 november 2021 om 10 uur in onze Doopsgezinde kerk (Lange Noordstraat) in Middelburg een speciale kerkdienst rond componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Dit jaar wordt in heel Nederland het 400ste sterfjaar van Sweelinck herdacht met concerten en andere culturele activiteiten. De kerkdienst is de afsluiting van het Sweelinckweekend in Middelburg. (klik hier)
Leuny de Kam zal in haar overdenking ingaan op de religieuze aspecten in de muziek van Sweelinck en diens plaats in de godsdienstige veelkleurigheid van Amsterdam eind 16e, begin 17e  eeuw. Hing hij de ‘nieuwe leer’ aan of bleef hij katholiek?

Een vocaal ensemble onder leiding van Aleida Post zingt van Sweelinck ‘Christe qui lux est et dies’ (gregoriaans) en vijf psalmbewerkingen. Organist is Bert Geleijnse, die ook enkele werken van Sweelinck zal spelen.

Bezoekers van de kerkdienst kunnen zich van te voren per mail aanmelden via verstegena@zeelandnet.nl of telefonisch via 06 22953385.

Zondag 31 oktober met Frans van der Heijde

Elke 5e zondag van de maand is er een bijzondere dienst of een gastspreker. Komende zondag is dat Frans van der Heijde uit Zoutelande, in het Zeeuwse bekend vanwege zijn streektaal-stukjes in de PZC en als verhalenverteller in de streektaal. Deze zondag komt de streektaal minder aan bod, maar wel laat Frans zich als “bijbelbevrager” horen. Het thema van de kerkdienst is “Hloof jie dat nog…..?” over het verhaal uit het boek Jozua, waarbij de leider van het volk, Jozua, vraagt aan God of de zon en de maan even stil kunnen staan, zodat hij meer tijd heeft voor zijn achtervolging van de vijand.

U bent van harte welkom om deze kerkdienst te bezoeken, aanmelding is niet nodig.

Frans van der Heijde

5 t/m 7 nov: weekend en kerkdienst rond Sweelinck

Ds. Leuny de Kam leidt op zondag 7 november om 10 uur de Sweelinckdienst in onze Doopsgezinde kerk. Zij zal ingaan op de religieuze aspecten in de muziek van Sweelinck en diens plaats in de godsdienstige veelkleurigheid van Amsterdam eind 16e, begin 17e eeuw. Hing hij ‘de nieuwe leer’ aan of bleef hij katholiek? Het vocaal ensemble o.l.v. Aleida Post zingt in deze dienst een aantal psalmen van Sweelinck, die 400 jaar geleden overleed. Met deze dienst wordt het Sweelinck-weekend afgesloten, dat op vrijdag 5 november om 20 uur begint met een openingsconcert.

Cultureel klimaat
In dat openingsconcert in de St. Augustinuskerk aan de Zuidsingel te Middelburg wordt de muziek afgewissel met teksten en beelden van Marjolijn van Leeuwen over het culturele klimaat in Amsterdam, waar Sweelinck leefde en werkte. Orgel- en koorwerken van Sweelinck worden uitgevoerd door resp. André Poortvliet en een vocaal ensemble o.l.v. Aleida Post.

Op zaterdag 6 november start om 11 uur een stadswandeling onder leiding van Marjolijn van Leeuwen. De tocht voert langs monumenten en andere historische punten, die Sweelinck ook aangedaan kan hebben tijdens zijn bezoek aan Middelburg in 1603. Sweelinck was namelijk een expert op het gebied van de orgelbouw en hem was gevraagd om een oordeel te geven over het instrument in de toenmalige Nieuwe Kerk. Als afsluiting van de stadswandeling speelt André Poortvliet om 12.15 uur als lunchconcert klavecimbelmuziek van Sweelinck in de Engelse kerk.

Masterclass
Orgelstudenten en amateur-organisten die de muziek van Sweelinck beter en met meer inzicht willen spelen, kunnen zich opgeven voor een masterclass van Léon Berben ‘s middag op het orgel van de St. Augustinuskerk.
Berben is specialist in de uitvoering van oude muziek en legde in het afgelopen jaar de klavierwerken van Sweelinck integraal op de cd vast.
De masterclass begint om 13.30 uur en is ook toegankelijk voor luisteraars. Léon Berben zal ook iets vertellen over de uitvoering van orgelmuziek van Sweelinck en vragen uit het publiek beantwoorden.
Om 19.30 uur sluit Léon Berben deze Sweelinckdag af met een orgelconcert in de St. Augustinuskerk. Hij speelt naast werken van Sweelinck composities van diens leerlingen Scheidemann, Scheidt en Schildt.

De organisatoren – Stichting de Rijckere-orgel 1776 en afdeling Zeeland van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici ( KVOK) – hopen op deze manier naast organisten en andere muziekliefhebbers mensen te bereiken met interesse voor de kunst en cultuur van de Gouden Eeuw, de tijd waarin Sweelinck lee

Meer informatie
Op de site van de Stichting de Rijckere-orgel 1776 www.derijckereorgel.nl is een volledig programma van het weekend te vinden inclusief de toegangsprijzen. Via deze site kan men zich ook opgeven voor de masterclass o.l.v. Léon Berben en kaarten reserveren voor de concerten.
Stichting de Rijckere-orgel spant zich in om het monumentale de Rijckere-orgel uit Beek aan te kopen en te laten restaureren en plaatsen in de St. Augustinuskerk.
De afdeling Zeeland van de KVOK organiseert voor haar leden orgelexcursies en cursusmiddagen.

Zondag 3 oktober 2021 om 10 uur

Deze zondagmorgen staat in het teken van het delen van brood en wijn. Het verhaal over de profeet Elia die uitgeblust onder een bremstruik ligt en het wel gehad heeft met alles wat het leven van hem vraagt. Een ‘boodschapper’ tikt hem op de schouder en nodigt hem uit wat te eten en te drinken ‘want de weg is nog lang’!

Een mooi tafellied klinkt rond lied 390, waarbij organist Bert Geleijnse een compositie speelt van Albert de Klerk.

Elia van Sieger Köder

U bent van harte welkom in de kring!

Voorganger is ds. Leuny de Kam